Akademik Niyet Mektubu (Statement of Purpose - SoP)

Niyet mektubu yazmak yüksek lisans veya doktora başvurularında dikkat gerektiren, özen isteyen bir konudur. Ortalamada 500-600 kelime arasında olan SoP, çoğuna göre yazılan en zor yazıdır. Bunun sebebi, SoP'un başvurunuzda özgünlüğünüzü, niyetinizi, tutkunuzu, akademik geçmişinizdeki bazı pürüzleri açıklayabileceğiniz alan olmasıdır. GPA'inizi ve katılmış olduğunuz projeleri değiştiremezsiniz ama yine de ilgi çekici bir SoP ile çoğu kişinin önüne geçerek kabul edilme ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

Öncelikle başvuru yaptığınız yerin niyet mektubu kriterlerini önceden okumalı, buna göre bir yol izlemelisiniz. Başvuruyu okuyan kişilerin yüzlerce niyet mektubu okuduğunu ve bunun zor bir süreç olduğunu unutmamak gerekir. Ne kadar istekli olduğunuzu gösteren, içten bir dil kullanmanız yüzlerce mektup arasında öne çıkmak hedefinizde yerinde olacaktır. Satır aralarında verilen mesajlar önemlidir. Yazıdaki cümleler kadar satır aralarında yer alabilecek motivasyonu, yeterliliği, entellektüel tutkuyu ve potansiyeli ortaya koyabilmek önemlidir. Yıllar içindeki çeşitli deneyimleri “kazanımlar” olarak aktarabilmek, zorluklarla nasıl başa çıktığınızı gösterebilmek adına da önem taşıyan niyet mektubunuz (SoP) ilgili kurumun komisyon üyelerinin aklında kalacak detaylara sahip olmalı.

Başvurduğunuz üniversitenin kabul komisyonu mektubunuzda, gelecekte kendileriyle çalışabileceğinize dair işaretler aramaktadır. Hayatınızda, akademik geçmişinizde ve kişilik özelliklerinizde sizin bu alanda başarılı olacağınıza işaret eden değişik örnekleri  ve  ilgi çekici yönlerinizi  niyet mektubunuzda görmeyi beklemektedirler. Siz de aynı şekilde hayal gücünüzü olabildiğince zorlamalı ve karşı tarafın zihnini kurcalayacak içeriği işlemelisiniz. Hayatınız boyunca kazandığınız ödüller, burslar ya da elde ettiğiniz başarılardan ilgili olanlara mektubunuzda yer verebilirsiniz. Bu başarılar başvurduğunuz alandaki ilginizin, isteğinizin ve yetkinliğinizin küçük birer kanıtı olabilir. 

Başvurduğunuz programda kabul almanız halinde yapacağınız çalışmalarla alakalı, onlara bir şekilde temel oluşturduğunu düşündüğünüz akademik geçmişinizdeki dersleri, dersini aldığınız tanınmış hocaları ve alanda ders dışı aktivitelerinizi belirtebilirsiniz.

Başvurduğunuz alana olan ilginizi  ve daha önce  araştırma yaptığınızı belli etmek için başvurduğunuz bölümdeki hocalardan ve projelerden bahsedebilirsiniz. Mektubunuzu bitirdikten sonra bu konuda tecrübesi olduğunu bildiğiniz kişilere, tercihen hocalarınıza danışmanız yerinde olacaktır. Bundan sonraki adımda, aldığınız tavsiyeler ışığında mektubunuzu gözden geçirip, gerekli düzeltmeleri yaparak son haline getirebilirsiniz. 

26 Kasım 2021 tarihli "Applying to Graduate Schools Abroad" seminerindeki ingilizce Niyet Mektubu (SOP) Hazırlama sunumu için tıklayınız.

Size önerebileceğimiz yararlı bilgiler içeren web sitesi için tıklayınız: www.statementofpurpose.com/